Det går att odla vin på våra breddgrader för det är en tålig planta som behöver mycket ljus och värme. Dock kan viktiga ämnen som kväve och magnesium saknas så det måste tillsättas. Antingen med gödsel eller genom att plantera vitklöver. Men vitt vin är lättast att göra då rött behöver längre lagring.
Om man vill veta mer kan man kontakta Svenska vinodlarföreningen.
Idag finns det ca 20 kommersionella odlare i Sverige.
Gunilla välkomnade oss med frukost |
Deras rosé. 1200 flaskor leverardes till Systembolaget i Åhus. Tog slut direkt. |
Vinraderna |
Gunilla berättar om de olika druvorna |
Här är en sort |
Sen fick vi skörda druvor |
Här mäts sockerhalt. De vi hade plockat hade en sockerhalt på 50 och det ska heslt ligga över 70 så det var för surt. Dåliga råvaror ger dåligt vin. |
Så här "snygg" blir man när man ska in i vintillverkningen |
Fat där vinet jäser |
Stålfat där vinet jäser |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar