torsdag 15 november 2012

Stoppa korv och vinägerprovning!

I tisdags stod det korvstoppning på agendan. Vi skulle göra prinskorvar, wienerkorvar, leverpastej och mortadella. Denna gången behövde vi inte använda korvhornet utan fick ta hjälpa av maskinen.
Men jag som nyss blivit halv vegetarian avstod att stoppa korv utan valde istället att dokumentera, ta bilder och ge lite glad tillrop!

Det vi lärde oss denna dagen var egentligen hur "lätt" det är att göra korv om man har rätt ingredienser. Det är en del viktiga bitar man måste tänka på som temperatur och hygien men utöver det så kan man våga sig på det om man gillar korv. Det behöver inte vara en massa krångliga E-nummer utan det är det enkla som smakar bäst!

Vi smaksatte vinäger ibörjan av grönsaksförädlingskursen. Jag och Karin har slagit vad om vilken av våra som är godast. Den som har bäst vinner en middag som den andra ska tillaga. Jag fick idag hjälp av ett stort proffs på smaker att betygsätta våra vinägrar.
Karin fick betyget: Rund smak. Stickig arom. Perfekt till rödlöksinläggningar och rimmad torskrygg. Vackert utseende.
Jag fick betyget: God arom. Luktar bearnaisesås. Mer smakrik. För mycket kryddor för att det ska kunna bli ett tilltalande utseende.

Vinnare? Jag! Så nu ska jag bli bjuden på middag! Inte helt fel!


Lite dimmigt var det denna torsdagsmorgon!

Korvsmeten innan den blandas

Korvsmet efter blandning.

Fjälstret sattes på korvhornet

Med van hand matade Leif ut korvsmeten

Färdiga korvar innan utformningen. Dessa skulle bli wienerkorv

Formning

En gäng korvar på väg in till röken

Prinskorvstillverkning


Äkta hantverk

Sen var det vår tur att prova på. Här försöer sig Karin på det stora konststycket...

Helt lätt är det inte att få rätt mängd smet i fjälstret. Men många klarade det med bravur!

Prinskorvar

Mortadellatillverkning.

Något större fjälster

Leverpastejsmeten

Innan avbakning

Färdig pastej

Helena luktar och bedömer! Så härligt att observera ett proffs!

Vinnarvinägern!

Här de då. Min är till höger! Men Karin har varit en tuff motståndare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar