tisdag 28 augusti 2012

Sensorik

Idag hade vi sensorik med Anders Öhman. Jag hade en suddig bild av vad sensorik var innan dagens föreläsning. I korta drag kan man säga att sensorik innebär att man analyserar och identifierar saker med sina sinnen.

Vi gick först igenom teoretiskt vilka smaker som finns och hur vi upplever dem. Därefter fick vi provsmaka de fem olika "smakerna". Vi fick också kombinera sött och surt för att se hur vi upplever dem tillsammans. Han berättade att man måste vara medveten när man äter och ställa sig frågorna:
"Varför är det bra?" "Vad är det som gör det?" "Vilka smaker finns och vad gör de tillsammans?"

Vi fick också lära oss hur aromer fungerar och vad skillnaden mellan smak och lukt är. Att smaker inte är en doft då de är luktlösa. Därför kan man inte säga att det smakar kanel för det är en arom. Det har man aldrig tänkt på innan...

Vi fick lukta på olika flaskor och försöka identifiera innehållet. Det var mycket svårt att komma på innehållet i de olika flaskorna. Vissa var lättare som citron och rökt korv medan grön paprika var helt omöjlig att lista ut...
Han förklarade varför det är så svårt att kunna sätta ord på dofter och det är för att vi inte använder doftsinnet medvetet. Dofterna går rakt in i känslorna...

Sist ut körde vi vinprovning. Vi fick smaka på tre olika sorter. Vitt, rött och ett sötare portvins liknande vin.
Dofter delas in i 4 färger--> grön, gul, röd och blå. Med hjälp av dessa ska man sedan kunna identifiera de olika smakerna i vinet.
Jag har aldrig smakat på viner på detta sätt innan och det var spännande att lära sig de olika smakbrytningarna i viner. Ska absolut gå på en vinprovning någon gång!

Denna dagen var mycket intressant och lärorikt. Anders var väldigt pedagogisk och var noga med att vi skulle förstå och hänga med. Nu kanske man blir ännu nördigare när det gäller smak och mat. Nu kommer man kanske rulla runt med allt i munnen bara för att lära sig vad det är och hur det smakar. Men det är viktigt när man ska jobba med mat och då speciellt när man vet att smaker har en personlig preferens. Det som du tycker är gott kanske inte jag gillar...


Vinprovning i skolan












Dagens artikel i Kristianstadbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar