onsdag 29 augusti 2012

Studiebesök!

Första studiebesöken denna veckan! Minas chokladstudio i Rinkaby och ÖSPAB i Östra Sönnarslöv.

Amina i sin rätta miljö
Första stoppet blev i Rinkaby så vi samåkte dit. Jag kände Amina sedan tidigare då jag både praktiserat och jobbat för henne. Hon är en väldigt pedagogisk och inspirerande människa och hennes passion för yrket lyser igenom när hon pratar. Hon berättade om sin bakgrund och varför hon jobbar med det hon gör och hur hon kommit hit. Tips och trix delade hon också med sig av. Vad som kan vara bra att tänka på när man startar eget. Mycket värdefullt!

Jag känner mig alltid full av idéer efter att ha träffat henne. Hon är verkligen en entreprenör med glimten i ögat och som brinner för det hon gör. Rekommenderar verkligen ett besök hit. Prova då speciellt hennes chokladfrukost. Helt underbar!


Lite av vad man kan hitta i Minas chokladstudio. Vinäger, olika sorters choklad eller varför inte chokladsenap..?


Choklad ÄR gott. Det kan man verkligen hålla med om! Speciellt när man vet att det är riktigt hantverk och omsorg bakom. Amina är mycket noga med var hon tar sina bönor ifrån. Inget fusk här inte!

En lunch i Rinkabys gatukök blev nästa stopp. Tyvärr fick man inte riktigt ha maten i fred då getingarna också ville ha sin del av "kakan". Så det var nära mer än en gång att jag svalde en. Extra protein kanske? Eller bara en stor svullnad i munnen..?


Nästa stopp blev då Öspabs fruktodling i Östra Sönnarslöv. Här fick vi träffa Jörgen som berättade hur de byggt upp verksamheten. De har inte bara plantskola här utan de förädlar också äpplen till olika produkter. Must är ju klart den mest populäraste men de gör också vinäger, cider, torkade äppleringar och mos till exempel. De har återförsäljare över hela landet ända upp till Umeå men också till Danmark och Norge.

Vi fick en rundtur i deras anläggning och fick se var de gör cider, must och vinäger. Det blev lite provsmakning av vinägern. En som var syrlig och frisk och en som varit lagrad i 2 år som var mer fruktig och mild. Den gillade jag bäst faktiskt men det som var gott var inte intressant. Det fick vi lära oss på sensoriken igår.

Verksamheten har varit igång sedan 1958 och det är roligt att se att de fortfarande utvecklas. Jörgen verkar inte ha slut på idéer direkt. Tvärtom! Han vill lansera mer produkter!


Insidan på "must fabriken" och en bild av plantskolan

T.V färdig must beredd att packas. T.H kan man se tankarna där de tillverkar musten

T.V Jörgen visar hur man torkar frukten. T.H. tanken där cider tillverkas

T.V vinäger tunnor i ek. T.H cidertankarna

Vinäger förvaring

Färdiga produkter!

Denna dagen har varit mycket lärorik och intressant. Kul att det finns olika entreprenörer med olika framtidsutsikter och mål. Mycket inspirerande! Nu ser jag fram emot morgondagens besök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar