fredag 19 oktober 2012

Åhus vingård

I onsdags var det studiebesök hos Gunilla och Ronny som äger Åhus vingård. Här började de odla vin år 2005 och år 2007 skördade de för första gången. De har 1 hektar mark där de odlar både gröna och blåa sorter.
Det går att odla vin på våra breddgrader för det är en tålig planta som behöver mycket ljus och värme. Dock kan viktiga ämnen som kväve och magnesium saknas så det måste tillsättas. Antingen med gödsel eller genom att plantera vitklöver. Men vitt vin är lättast att göra då rött behöver längre lagring.
Om man vill veta mer kan man kontakta Svenska vinodlarföreningen.

Idag finns det ca 20 kommersionella odlare i Sverige.

Gunilla välkomnade oss med frukost


Deras rosé. 1200 flaskor leverardes till Systembolaget i Åhus. Tog slut direkt.

Vinraderna


Gunilla berättar om de olika druvorna

Här är en sort



Sen fick vi skörda druvor

Här mäts sockerhalt. De vi hade plockat hade en sockerhalt på 50 och det ska heslt ligga över 70 så det var för surt. Dåliga råvaror ger dåligt vin.

Så här "snygg" blir man när man ska in i vintillverkningen

Fat där vinet jäser



Stålfat där vinet jäser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar