söndag 14 oktober 2012

Musttillverkning

I tisdags var vi på Balsgård (centrum för innovativa drycker) utanför Kristianstad för att lära oss göra äpplemust och smoothie. De är till för dem som bedriver eller vill bedriva kommersionell verksamhet kring drycker. Det är ett 3-årigt projekt som bedrivs av SLU och organisationer i EU. Det avslutas 2013. Det var en inspirerande dag och jag kände att jag fick mersmak och ville lära mig mer!
Gå in här om ni vill läsa mer http://innovativadrycker.slu.se/Centrum_for_innovativa_drycker/Om_Centrum_for_innovativa_drycker.html
Jag kommer med bilder berätta om besöket.


Skyddskläder var viktigt. Utseende mindre viktigt!




Rubinola. Äpplesort som inte oxiderar.

Gun berättar hur de olika momenten ska gå till

Flaskor till smoothie

Olika experiment


Även några udda experiment. Men det kan ju vara gott!

Glasstillverkning kanske?

Vi delades upp i 2 grupper. Min grupp skulle göra äpplemust.

Anna var snabb med trucken


Nypressad must! Finns det något godare...?


Viktigt att se till att det inte var skador på äpplena

Mums!

Massa must!

Rensa, rensa, rensa. Plocka, plocka, plocka.

Här kom rest produkterna av äpplena


Färdig must innan pastörisering

Äpplen som kokas till mos som sedan skulle bli huvudingrediensen i vår smoothie

Kokta äpplen

Som sedan blev mos

Restprodukter

Mos

Flaskor tíll must



Här fylls de efter pastöriseringen och korkas sedan igen.

Medan vi gjorde detta blandade de andra ihop smakerna till smoothien. Blev med vinbär och havtorn och med äpplen förstås.

Flaskorna lades i kallbad


Smoothien fylls på flaskor

Vår goda must!

Vi fick många flaskor med oss hem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar