onsdag 17 oktober 2012

Ölbryggning

I måndags var det dags att lära sig brygga öl! Vi var hos Kasper i hans lilla brygghus i skogen utanför Kristianstad.
Vi hade först teori och fick reda på mer om hans bakgrund. Han säljer idag till 10 restauranger och till 15 systembolag.
Här följer ett bildspel om vår dag här:


Lite olika ölsorter. Smaken beror på humlen.

Kasper


Här händer det magiska saker...

Först fick vi gå till malthuset...

Malt

Här fick vi väga upp och krossa malten

Olka maltsorter ger olika smak. Den mörka på bilden gav mer kaffe och chokaladtoner och den Kasper pekar på gav mer kolasmak.

Malning av malt
Först fick vi röra ner den malda malten


Första kontrollen av vätskan


Vätskan pumpades sen över till ett kokkärl


Kvar blev vört!

Restprodukten

Humlen skulle tillsättas

Det skulle sedan koka kraftigt i en timme för att få ut proteiner

Därefter rör man om kraftigt i flera minuter. Sen ska ölen vila igen.

Humle

Restprodukt

Ölen kyls ner till 20 grader och jäst tillsätts

Fyllning av flaskor

Korkar sätts på

Vad ska man tänka på när man lagrar öl?

* Temperaturen ska vara max 15 grader
* Destu högre alkoholhalt destu bättre håller den
* Så lite oxidation som möjligt
* Ju mer humle destu längre hållbarhet
* Mörk öl håller bättre. Samma med mörka flaskor. Solljus förkortar livslängden.

Finns olika typer av öl

* Ale --> Överjäst och fruktig
* Lager --> Underjäst och metallisk smak
* Spontan --> Vild smak och lukt


Jag tyckte besöket här var intressant och man fick mycket matnyttig information att ta med sig. För min del var det mycket spännande att se hur vört blev till då det används mycket i bröd. Men jag tror inte jag kommer bli någon ölbryggare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar