måndag 10 september 2012

Första mathantverksdagen!

Idag började mathantverkskurserna på allvar! Det blir nu grönsaksförädling under 4 veckor med Paul och de andra på restaurang Tranan i Sibbhult. Vi ska lära oss allt från att torka örter till att göra vinäger och mjölksyra grönsaker. Mycket spännande veckor med andra ord!


Vi började med frukost

Före lunch fick vi lära oss om förvaring och hantering av kryddor. Men också vad man kan använda dem till. Allt från kryddblandningar till örtkvarg och kryddsmör.


Ö.V. deras egna örtsalt gjord på det finaste havsaltet.
Ö.H. olika vinägrar stod på borden och gav "känsla" till föreläsningen
U.V. Citronpeppar
U.H. Citronsalt

Paul in action


Här en ört jag aldrig hört talas om innan. Kvanne. Tydligen bra på att neutralisera oxalsyran i rabarbern.

Roliga fakta

*Basilika, citronmeliss och dragon går ej att torka. Blir en helt annan smak! Mer mot hö hållet.
*Kryddor gillar att bli hårt klippta. Visste du att timjan älskar att bli trampad på..?
*Om du "mortlar" t.ex vitkål med en träslev börjar den vätska sig och mer smaker och aromer kommer fram. Perfekt när du gör sallad!



Verkligen naturnära

Vi fick göra vår egen lunch idag. Det blev omelett med ugnsrostade grönsaker och sallad. Till det hade vi kall sås. Så här blev det:


Efter lunch blev det föreläsning om hur man kan använda örter och kryddor till annat än till mat med Kerstin.

Eteriska oljor
Produktutvärdering!

Vi blev lite efter i schemat så vi hann tyvärr inte göra örtsalt idag. Men att smaksätta vår egen vinäger hann vi med! Det var med stor entusiasm vi tog oss ann uppgiften!

Olika smaker. Svårt att välja...
Överst till höger kan ni se vinägermamman. Den kan man tillsätta för att "skjutsa" igång sin vinäger. Ungefär som man matar sin surdeg. De två bilderna till höger är min vinäger.

Jag ville ha allt i min vinäger! Begränsa mig, vad är det?! Så det blev enbär, kryddpeppar, vitpeppar, chili, vitlök, thaibasilika, timjan, dragon, oregano, nejlika och ringblomma i min vinäger. Tiden får utvisa om den blir god!

Överlag en mycket intressant och lärorik dag! I morgon ska vi på utflykt i Råshult där Carl von Linné hade sitt föräldrahem! Ska bli mycket intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar